Podróże kulinarne Jana Kalkowskiego
[A] – Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa 1984, wydanie I, oprawa miękka, stan db, ISBN 83-209-0390-4
cena 8,00 pln
Spis treści:
– Niedźwiedź za rubla i 82 kopiejki, ze słowniczkiem kuchni rosyjskiej
– Tam, gdzie się jada „gorące psy” i trzy potrawy, bez których nie byłoby kuchni amerykańskiej
– Od marketu do kuchni
– Szorba libija i kuskus, czyli przyczynek do kuchni arabskiej
– Z jogurtem na co dzień oraz słowniczek kuchni bułgarskiej
– Pachnące w bagażu i…siatce na zakupy – mało znane krajowe przyprawy ziołowe
– Wielka kuchnia lotnicza
– Francja na stole
– Z Montparnasse o naleśnikach, z propozycjami farszów i naleśnikowego party
– Paryska pocztówka makrobiotyczna
– ABC węgierskiej kuchni
– Fondue – kulinarao-towarzyska zabawa
– Podroż w krainę omletów, z radami i przepisami
– Maty słownik sosów, wraz z niektórymi przepisami
– Etnografia + gastronomia, czyli niezwykły konkurs w Rabce
– Pochwała fasoli i dowody na to, że można z niej przyrządzić wiele dań
– Szanujmy ziemniaki, nie zawsze je obierając
– Makaron od śniadania do kolacji i od zupy do deseru
– … w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną, a prócz przepisów także pochwała kapusty
– Nasza ukochana kolacja, czyli Wigilia, i parę o niej wspomnień
– Nad książką Ćwierczakiewiczowej pt. 3o5 obiadów, z której wybrano także 10 przepisów i 16 rad kuchennych
– Na zakończenie: rozmowa z profesorem Julianem Aleksandrowiczem o odżywianiu
ZAMÓW e-mailem lub telefonicznie.
Odbierz w naszym Antykwariacie w Warszawie>
Barbara