Jarosław Olav Horbańczuk: Struś afrykański
Polski Związek Hodowców Strusi, 2003, Wydanie 1, oprawa twarda, stan bdb, ISBN: 83-916046-2-4
cena Pozycja obecnie niedostępna
Pozycja tymczasowo niedostępna, prosimy o kontaktJedyna na rynku polskim książka w całości poświęcona tematyce strusi. Ukazała się w kwietniu 2003 r. Jest to szersze wydanie od porzedniego „Strusie” z 2001 roku. Bardzo szczegółowo opisuje zagadnienia począwszy od historii i występowania ptaka poprzez wykorzystanie strusich produktów, organizację fermy i utrzymywanie strusi aż po tematy związane z żywieniem, rozrodem i lęgami piskląt. Zawiera podstawy genetycznego doskonalenia strusi, rachunek ekonomiczny oraz wykaz wybranych ustaw i rozporządzeń regulujących zasady chowu, hodowli i produkcji strusi w Polsce.
Książkę wydano we współpracy z:
– Instytutem Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
– Polskim Związkiem Hodowców Strusi
– Fundacją „Struś”W książce rozbudowano część poświęconą produkcji mięsa, dystrybucji uzyskiwanych produktów, rachunkowi ekonomicznemu i genetycznemu doskonaleniu krajowej populacji strusi.
Podręcznik ten może służyć zarówno hodowcom strusi, jak i osobom, które w tej dziedzinie stawiają pierwsze kroki. Z uwagi na zmieniający się profil studiów rolniczych książka powinna okazać się pomocna dla studentów, a być może także dla nauczycieli akademickich.Jarosław Olav Horbańczuk – docent doktor hab. – pracownik naukowy w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Książka powstała na bazie 10 letnich doświadczeń autora, który prowadzi badania w Polsce oraz we współpracy naukowej z wieloma ośrodkami w świecie m.in. w RPA, Izraelu, Australii i Zimbabwe.
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
1. Pochodzenie strusi i zarys historii ich użytkowania
2. Stanowisko w systematyce, występowanie w naturze i biologia bezgrzebieniowców użytkowych
3. Stan obecny fermowego chowu bezgrzebieniowców w różnych krajach i rejonach świata
4. Znaczenie i wykorzystanie strusich produktów
5. Bieżące tendencje w howie strusi
6. Organizacja chowu strusi w Polsce
7. Podstawy utrzymywania strusi
8. Podstawowe zasady wychowu
9. Żywienie
10. Podstawy rozrodu
11. Użytkowanie nieśne
12. Lęgi
13. Użytkowanie mięsne
14. Pozyskiwanie piór i skóry
15. Ekonomika chowu strusi
16. Profilaktyka i wybrane choroby strusi
17. Praktyczne uwagi o adaptacji strusi afrykańskich do klimatu Polski
18. Podstawy genetycznego doskonalenia strusi. Elementy pracy hodowlanej
19. Wykaz wybranych ustaw i rozporządzeń regulujących zasady chowu, hodowli i produkcji strusi w Polsce
20. Piśmiennictwo
21. Wykaz wybranych hodowców strusi w Polsce
22. Fotografie
Barbara