Jadwiga Kempisty : Leczenie żywieniem
Oficyna Wydawnicza SPAR, 1994, wydanie I, oprawa miękka, stan db+, ISBN 83-85359-99-0
cena Pozycja obecnie niedostępna
Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 30-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego – akupunkturę, homeopatię, ziołolecznictwo, apiterapię oraz argiloterapię – z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej i uzupełnia całość szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia. Nie rezygnuje oczywiście również ze zdobyczy oficjalnej medycyny europejskiej i światowej.
Naczelna zasada stosowanej przez autorkę w praktyce metody leczenia to holizm i wieloaspektowe podejście do pacjenta. Leczenie realizowane w duchu holistycznym odnoszone jest zawsze do organizmu jako całości. Leczeniu nie poddaje się np. tylko wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm – odpowiednimi metodami doprowadzając do normalizacji funkcjonowania wszystkich jego narządów. Podejście holistyczne determinuje również sposób ujęcia problematyki niniejszej książki.
Autorka szeroko wykorzystuje tradycje i doświadczenia w zakresie zdrowego żywienia oraz lecznictwa, pochodzące z rozmaitych kultur, m.in. z tradycji chińskiej, żydowskiej, staropolskiej – łącząc je wszystkie w spójną całość.
Pozycja tymczasowo niedostępna, prosimy o kontaktBarbara